(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията щрихира политическите, социалните и идеологически трансформации в България след 1944 г. с оглед на въздействието им върху художествените посоки на българската детско-юношеската научна фантастика. Картографира пътищата, в които политическата система, използвайки голяма степен оперативната критика, канализира познавателната и възпитателната функция на този тип литература с цел изграждане на идейни и морални устои, необходими за поддържане на вярата у младото поколение в светлото комунистическо бъдеще. Библиография: Извори: Атанасов, З. (1955). Детската литература и задачите на комунистическото възпитание. – Септември, 11, 155–162. Антонов, Н. (1960). Чудното пътешествие. София. Георгиев, А. (1974). Полет към Пурпурния дракон. Пловдив. Дилов, Л. (1980). Звездните приключения на Нуми и Ники. София. Дилов, Л. (1983). До райската планета и назад. София. Коларова, Е. (1987). Ще има ли промяна? – АБВ, 22 септември, с. 5. Лижев, Т. (1976). Градините на Марс. Варна. Милтенов, Й. (1968). Чипоноско на Луната. София. Славов, А. (1965). Факторът „Х“. София. Селянов, В. (1964). Тревога в Космоса. София. Указ 172 (2000). Закон за детската литература. В: Българската детска литература (антология). София, 430–431. Указ 123 (2000). Закон за детската и младежка книжнина. В: Българската детска литература (антология). София, 432–437. Указ 150 (1946). Закон за изменение и допълнение на Закона за детската и младежка книжнина. – Държавен вестник, 209, 13 септември. Указ 181 (1946). Правилник за прилагане на закона за детска и младежка книжнина. – Държавен вестник, 275, 29 ноември. Литература: Ангелов, Д. (1956). Земята пред гибел. София. Иванова, С. (1950). Фантастика и действителност. – http://www.fandom.ru/about_fan/ivanovs_1.htm Константинова, Е. (1987). Въображаемо и реално: Фантастиката в българската художествена проза. София. Константинова, Е. (1986). Споровете около фантастиката. – ABV, 29 май, с. 4. Милчев, А. (1986). Трудната съдба на фантастиката. – Литературен фронт, 13 февруари, с. 2. Светлинов, В. (1955). Един ден на Луната. София. Стъпов, П. (1965). Гости от Мион. София. Умленски, И. (1951). Тезиси по детска литература. София.