(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Ароматерапията с Rosa Damascena, известна още като Damask Rose или българска роза, е популярна практика заради многобройните си ползи. В медицинската база данни PubMed са налични 268 изследвания, свързани с Rosa Damascena. В настоящия доклад са очертани насоките на приложението на Rosa Damascena с терапевтична цел, както и са посочени добри практики, въведени в българската Wellness култура. Библиография: Енчев 1979: Енчев, Христо. Клисура, Медицина и физкултура, София, стр. 21-25. Тисеранд 1999: Тисеранд, Робърт. Изкуството на аромотерапията. Варна Bikmoradi et al. 2021: Bikmoradi, Ali, Roshanaei, Ghodratollah, Moradkhani, Shirin, Fatahi, Azad. Impact of Inhalation Aromatherapy with Damask Rose (Rosa damascena) on Stress, Anxiety and Hemodynamic Parameters of Patients Undergoing Coronary Angiography: A Single-Blind Randomized Clinical Trial. Journal of complementary & integrative medicine, 19(3), 753-761. https://doi.org/10.1515/jcim-2020-0415 Boskabady et al. 2011: Boskabady, Mohammad Hossein, Shafei, Mohammad Naser Saberi, Zahra, Amini, Somayeh. Pharmacological Effects of Rosa Damascena. Iranian Journal of basic medical sciences, 14(4), 295-307. Darwish et al. 2022: Darwish, Hadeer, Alharthi, Sarah, Mehanna, Radwa, Ibrahim, Samar, Fawzy, Mustafa, Alotaibi, Saqer, Albogami, Sarah, Albogami, Bander, Hassan, Sedky, Noureldeen, Ahmed. Evaluation of the Anti-Cancer Potential of Rosa damascena Mill. Callus Extracts against the Human Colorectal Adenocarcinoma Cell Line. Molecules (Basel, Switzerland), 27(19), 6241. https://doi.org/10.3390/molecules27196241 Farnia et al. 2017: Farnia, Vahid, Tatari, Faeze, Alikhani, Mostafa, Shakeri, Jalal, Taghizadeh, Moshen, Karbasizadeh, Hassan, Sadeghi Bahmani, Dena, Holsboer-Trachsler, Edith, Brand, Serdge. Rosa Damascena Oil Improved Sexual Function and Testosterone in Male Patients with Opium Use Disorder under Methadone Maintenance Therapy-results from a Double-blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial. Drug and alcohol dependence, 176, 117-125. https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2017.02.008 Hamedi et al. 2018: Hamedi, Somayeh, Shomali, Tahoora, Haghighat, Aliakbar. Rosa Damascena Mill. Essential Oil Has a Protective Effect Against Testicular Damage in Diabetic Rats. Journal of dietary supplements, 15(3), 311 – 317. https://doi.org/10.1080/19390211.2017.1345030 Ilieva et al. 2022: Ilieva, Yana, Dimitrova, Luydmila, Georgieva, Almira, Vilhelmova-Ilieva, Nely, Zaharieva, Maya, Kokanova-Nedialkova, Zlstina, Dobreva, Ana, Nedialkov, Paraskev, Kussovski, Veselin, Kroumov, Alexsander, Najdenski, Hristo, Mileva, Milka. In Vitro Study of the Biological Potential of Wastewater Obtained after the Distillation of Four Bulgarian Oil Bearing Roses. Plants (Basel, Switzerland), 11(8), 1073. https://doi.org/10.3390/plants11081073 Kalcheva 2023: Kalcheva, Hristina. Archive from Klisura Historical Museum, personal communication Mahdood et al. 2022: Mahdood, Bahareh, Imani, Behzad, Khazaei, Salman. Effects of Inhalation Aromatherapy with Rosa Damascena (Damask Rose) on the State Anxiety and Sleep Quality of Operating Room Personnel During the COVID-19 Pandemic: A Randomized Controlled Trial. Journal of perianesthesia nursing: official journal of the American Society of PeriAnesthesia Nurses, 37(4), 493 – 500. https://doi.org/10.1016/j.jopan.2021.09.011 Mahmood et al. 1996: Mahmood, Naheed, Piacente, Sonia, Pizza, Cosimo, Burke, Andrew, Khan, Adil, Hay, Alan. The anti-HIV activity and mechanisms of action of pure compounds isolated from Rosa damascena. Biochemical and biophysical research communications, 229(1), 73 79. https://doi.org/10.1006/bbrc.1996.1759 Marofi et al. 2015: Marofi, Maryam, Sirousfard, Motahareh, Moeini, Mahin, Gha-nadi, Alireza. Evaluation of the Effect of Aromatherapy with Rosa Damascena Mill. on Postoperative Pain Intensity in Hospitalized Children in Selected Hospitals Affiliated to Isfahan University of Medical Sciences in 2013: A Randomized Clinical Trial. Iranian journal of nursing and midwifery research, 20(2), 247-254. Mohamadi et al. 2022: Mohamadi, Neda, Pourkorrani, Mohammad, Langarizadeh, Mohammad, Ranjbartavakoli, Marziye, Sharififar, Fariba, Asgary, Sedigheh. Evidence for Rosa Damascena Efficacy in Mental Disorders in Preclinical Animal Studies and Clinical Trials: A Systematic Review. Phytotherapy research: PTR, 36(8), 3016-3031. https://doi.org/10.1002/ptr.7496 Tabrizi et al. 2003: Tabrizi, Hamideh, Mortazavi, Ashrafizaadeh, Kamalinejad, Mohammad. An in vitro Evaluation of Various Rosa Damascena Flower Extracts as a Natural Antisolar Agent. International Journal of cosmetic science, 25(6), 259-265. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2003.00189.x Електронни източници: https://www.thermapalace.com (visited on 03/01/2023) https://grandhotelpomorie.com (visited on 03/01/2023) https://grandhotelmillenniumsofia.bg