(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията насочва вниманието към осмисляне наследството и възможностите за приложението на мед и пчелни продукти за профилактика и терапия, перспективи за развитие на уелнес образованието. Представени са характеристиките на някои от основните пчелни продукти и методите за тяхното приложение. Направен е анализ на дигиталното представените и добри практики с пчелен мед в сертифицираните спа и уелнес центрове в България и масажните студиа на територията на София-град. Библиография: Василев 1990: Василев, Васил. Съвременно състояние и перспективи на апитерапията. – Сборник с доклади от Първата научна конференция по апитерапия. София, 8 – 11. Горанова и др. 2000: Горанова, Зоя, Маркова-Старейшинска, Гергина, Крайджикова, Лейла. Масаж. НСА. София. Лисовски 2009: Лисовски, Петър. Прочистване и подмладяване. ISBN: 978-954-792-278-5. София. Младенов 1989: Младенов, Стоимир. Пчелните продукти – храна и лекарство. Медицина и физкултура. София. Починкова 1986: Починкова, Павлина. Пчелните продукти в медицината. Издателство на Българската академия на науките. София. Томова 2022: Томова, Татяна. Традиции и иновации в мануалните въздействия за Рекреация и Уелбийнг. Лечебен масаж с пчелен мед при целулит. – НАУЧНИ ИЗВЕСТИЯ – БЮЛЕТИН „НАСЛЕДСТВО БГ“, съст. Емануел Мутафов, 2/2022, Година II, брой 3, ISSN (Print): 2815-3138 // ISSN (Online): 2815-3316, 88 – 93. Филонов 2015: Филонов, Сергей. Лечение на организма със собствени сили. София. Харниш 2001: Харниш, Гюнтер. Лечебен масаж с пчелен мед. Съст. Аквариус, София. Rossi 2000: Rossi, Ana Beatris R. Cellulite: A Review. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, No 14 (4), 251-262. DOI: 10.1046/j.1468-3083.2000.00016.x.