(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията анализира оформянето и еволюцията в общинските политики по използването на минерални води и построяването на Централната минерална баня в града в периода до Първата световна война. Разгледани са вижданията спрямо този природен ресурс, както и различните функции на обществените бани, отговарящи на изискванията на времето. Разгледани са различните идеи и предложения, както и алтернативни възможности за изграждането на инфраструктура, която да оползотвори наличните водни ресурси. Внимание е обърнато също и на икономическите аспекти и на трансфера на знание и технологии, свързани с оползотворяване на минералните води в българската столица. Библиография: Стоилова, Йокимов 1998. Стоилова, Любинка, Петър Йокимов. Софийските минерални бани. – Архитектура, № 6, 26 – 31. Стоилова 2014. Стоилова, Любинка. Хроника на едно забележително съзидание: Централните общински минерални бани в София – хронология на проектиране и строителство София. ЦДА, ДА-София, ф. 1К, оп. 1, а.е. 23. ЦДА, ДА-София, ф. 1К, оп. 1, а.е. 28, 1. ЦДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 1. ДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 5. ДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 6. ЦДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 13 ЦДА, ДА-София, ф. 1423К, оп. 1, а.е. 14.