(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията е посветена на създаването и функционирането на извънболничната медицинска помощ – важен елемент от националните здравни системи на Балканите в края на XIX и началото на XX век. Специално внимание е отделено на случая с България. Разгледано е създаването на мрежа от амбулатории и тяхната дейност, като е направен опит да се определи мястото и значението им в националната здравна система. Библиография: Белинов 1937: Белинов, Стоян. Към историята на Александровската болница 1884 – 1934. Sofia. Врачева 2020: Врачева, Пенка. Професия медицински фелдшер в България. Възникване и развитие до наши дни. Съюз на учените - Стара Загора. Стара Загора. Коларов 1878: Коларов, Никола. Из историята на железопътната медицинска служба в България 1888 – 1944. Медицина и физкултура. София. Константинов 2022: Константинов, Никола. История на здравеопазването в България 1878 – 1952. Фабер, София. Медицински сборник 1898: Медицински сборник. Печатница „Вълков“, София. Назърска 1994: Назърска, Жоржета. Санитарното дело в Източна Румелия, 1879 – 1885. – Асклепий. Международен годишник по история и обща теория на медицината, No. 8, 80-91. Русев 1904: Русев, Марин. Юбилейна книга. В: Исторически преглед на медицинската част и медицинската книжнина в България: 15 август 1878 – 15 август 1903 (съст. Марин Русев). К. Чинков, София. Свищовското Окръжие 1895: Изложение за състоянието на Свищовското Окръжие през 1894 – 1895. Свищов. Софийско окръжие 1898: Изложение на състоянието на Софийското окръжие за 1897 – 1898 г. София 1898. Статистически годишник 1910-1915: Статистически годишник на Българското Царство за 1909 – 1912 г. Държавна печатница София. Трънското окръжие 1898: Изложение на състоянието на Трънското окръжие за 1897 – 1898 г. София 1898. Bournova 2008: Bournova Eugenia. La mortalité en transition dans une ville méditerranéenne Rethymno au début du XXe siècle. – Histoire urbaine, No. 21, 1, 5-35. Čubrilović 1974: Čubrilović, Vaso. Istorija Beograda. 2. Srpska akademija nauka i umetnosti. Beograd. Davidova 2018: Davidova, Evgenija. Serving the State: Military and Public Health Practices in Bulgaria (1878 – 1908). – European History Quarterly, № 48(4), 686 – 707. Kostov 2023: Kostov, Alexandre. Health Systems in the Balkans at the End of the 19th and the Beginning of the 20th Century on the Case of Bulgaria and Serbia (Comparative Analysis). – Études Balkaniques, No. 61, 100 – 118. Sundhaussen 1989: Sundhaussen, Holm. Historische Statistik Serbiens 1834 – 1914: Mit europдischen Vergleichsdaten. Sьdosteuropдische Arbeiten. Oldenbourg Verlag. München. Şuta, Tămaş, Ciupală, Bărbulescu, Popovici 2009: Şuta, Alina Ioana, Oana Mihaela Tămaş, Alin Ciupală, Constantin Bărbulescu, Vlad Popovici. Legislaţia sanitară în România modernă (1874 – 1910). Presa Universitara Clujeana. Cluj-Napoca. Turda 2012: Turda, Marius (Guest Editor). Private and Public Medical Traditions in Greece and the Balkans. – Deltos: Journal of the History of Hellenic Medicine, special issue, 3-6.