(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Докладът представя етап от работата по разкриването и осъществяването на връзката между филмови теренни записи и звук при дигитализирането на кинолентите в Музикалнофолклорния архив на Института за изследване на изкуствата. Възникващите проблеми се разкриват като резултат от използваните при документирането устройства, от видовете екипност в теренната работа на учените от Института за музика и от установения от тях тип архивиране на материалите (т.е. от структурата на самия Музикалнофолклорен архив). Библиография: Ботушаров 1973: Ботушаров, Любен. Въпроси на каталогизацията на музикалния фолклор в архива на Института за музикознание при БАН. Sofia: Institute of Musicology, manuscript. Джуджев 1980: Джуджев, Стоян. Българска народна музика. Том 1. София: Музика. Найденова 2021: Найденова, Горица. Теренни видеозаписи от 50-те години на ХХ век в Музикалнофолклорния архив на Института за изследване на изкуствата: стъпки към представянето им в дигитална среда. – Research Announcements. Bulletin “Heritage BG” 1/2021, ed. Emmanuel Moutafov. Sofia: Centre of Excellence ‘Heritage BG’, 82-89. Найденова 2024: Найденова, Горица. Теренните видеозаписи на традиционни обреди, музика и танц в България и развоят на българската музикална фолклористика между 1954 и 1965. Sofia: IAS, manuscript. Elschek 1966: Elschek, Oskár. Methodological Problems in Slovak Ethnomusicology. – Ethnomusicology, Vol. 10, No. 2, 191-198. Elschek 1989: Elschek, Oskar. Film and Video in Ethnomusicological Research. – The World of Music, Vol. 31, No. 3, 21-37. Feld 1976: Feld, Steve. Ethnomusicology and Visual Communication. – Ethnomusicology, Vol. 20, No. 2, 325. Karácsony 2016: Karácsony, Zoltán. Filmtár. In: Fügedi János, Karácsony Zoltán, Máté Zsuzsanna, Varga Sándor. Az MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánc Archívuma. https://zti.hu/files/folk_neptanc/l01772.pdf (15.05.2024). Източници: НА – БАН 1955: НА – БАН, ф. 83, оп. 1, а.е. 41. НА – БАН 1961: НА – БАН, ф. 83, оп. 1, а.е. 89.