(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
В процеса на децентрализация на управлението на културното наследство в България местните власти са изправени пред предизвикателството да разработват и прилагат ефективни местни политики за опазване и популяризиране на недвижимите културни ценности от местно значение. Доколко общините успяват да се справят в променената среда, с какви проблеми се сблъскват, какви са характеристиките на контекста в общините – това са част от въпросите, които са анализирани въз основа на дискусии във фокус групи, проведени в рамките на етноложкото проучване в периода май-юни 2022 г. в четири общини в България – Сандански, Балчик, Каварна и Гърмен. Целта на статията е да се анализират събраните данни в сравнителна перспектива и да се очертае дискусията за недвижимите културни ценности с местно значение в четирите общини. Библиография: Владимиров 2021: Владимиров, Желю. Културното наследство като ресурс за местно развитие. – Research Announcements. Bulletin ‘Heritage BG’, ed. Emmanuel Moutafov, No 1, 9–15. Владимиров 2023: Владимиров, Желю. Културното наследство като ресурс за местно развитие. София: Университетско издателство "Св. Климент Охридски". Денчев, Василева 2010: Денчев, Стоян, София Василева, Държавната политика за културно-историческото наследство на България 1878 – 2009. Лекции. Второ допълнително и преработено издание. 2010. София: Издателство "За буквите - О писменех". Еролова 2023: Еролова, Йелис. Изследване на недвижимите културни ценности с категория „местно значение“ в община Балчик – Research Announcements. Bulletin ‘Heritage BG’, ed. Emmanuel Moutafov, No 5, 92–101. Кабаков 2020: Кабаков, Иван. Правна инфраструктура на професионалното развитие в областта на културното наследство. В: Законодателство и професионално развитие в областта на културното наследство. историческа реконструкция и актуално състояние в република България. 2020 (Ред. Иван Кабаков). София: Университетско издателство "Св. Климент Охридски". Hristova 2023: Hristova, Mina. Everyday Nationalism and Identity Narratives: The Case of the Built Environment in the Sandanski Municipality. – Research Announcements. Bulletin ‘Heritage BG’, ed. Emmanuel Moutafov, No 4, 74–88. LAWS Cultural Heritage Act 2009: Cultural Heritage Act 2009. Available at: https://lex.bg/laws/ldoc/2135623662 (22.11.2023) Law on protection and development of culture 1999: Law on protection and development of culture 1999. Available at: https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134664704 Local Taxes and Fees Act 1998: Local Taxes and Fees Act 1998 Available at: https://lex.bg/laws/ldoc/2134174720 (22.11.2023) Patronage Act 2005: Patronage Act 2005. Available at: https://lex.bg/laws/ldoc/2135514206 (22.11.2023). Popcheva 2023: Popcheva, Julia. Unknown, Forgotten and (Re)discovered: A Possible New Life for Three Fortresses near the Town of Kavarna. – Research Announcements. Bulletin ‘Heritage BG’, ed. Emmanuel Moutafov, No 5, 92–101.