(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Цел на материала е да анализира пълното съдържанието на българския Уелнес клъстер и обвързаността му със социалната среда за изграждане на икономика основана на знанието. Установена е необходимост от широко разпространяване на Уелнес култура сред обществото. Концентрацията ни за Уелнес Клъстер разделя структурните елементи на реактивни и проактивни процедури и Уелнес въздействия. Разясняваме как се открояват Нишовите практики и въздействия от конвенционалния сектор на здравеопазването (или наричан още – болестната индустрия). Стандартизацията на инструментите и дефинициите в изследването е от съществено значение за научния прогрес за създаване на икономика, основана на знанието в България. Библиография: Игнатова 2022: Игнатова, Даринка. Надеждни инструменти при оценка на училищен Уелнес в начален етап на основната образователна степен. Strategies for Policy in Science & Education, 30 (1), 70-81. https://doi.org/10.53656/str2022-1-4-rel Полименов 2022: Полименов, Минчо. Политики в образованието по туризъм, компетенции и стимули за развитие. Strategies for Policy in Science and Education, 30 (3), 133-145. Available at: https://doi.org/10.53656/str2022-3-7-tou Томова 2021: Томова, Татяна. Менструални нарушения – разпространение и проявление. Meshdunarodno nauchno spisanie Smart Innovations in Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism. 3(2), 33-38. еISSN 2603-493X (onlain). Available at: https://scjournalbg. globalwaterhealth.org/ Цанов 2015: Цанов, Иван. Икономика на спорта, Sofiya, BAK, 17-26 Чипева 2019: Чипева, Мая. Авангард Прима: Канго джъмпс Аеробика. София. ISBN 978-619-239-131-7 Dimitrova 2019: Dimitrova, Bistra. Quality assessment about standards for wellness services and certified skills of specialized staff. Original scientific paper. DOI: 10.15547 / tjs.2019.02.007. Trakia Journal of Sciences, Vol. 17, No 2, 2019, 143-149, ISSN: 1313-3551 (online) / http://tru.uni-sz.bg/tsj/Vol.17 Dimitrova 2020: Dimitrova, Bistra. Relationships between education and innovations in the recreational Industry in Bulgaria. Original scientific paper. DOI: 10.15547 / tjs.2019.02.007. Trakia Journal of Sciences, No 18 /2, 143-149, ISSN: 1313-3551 (online) / http://tru.uni-sz.bg/tsj/ Dimitrova 2023: Dimitrova, Bistra. Educational policy, specialised staff, innovations and recreational industry. Strategies for Policy in Science and Education, Volume 31, Number 5, 532-546, 2023. https://doi.org/10.53656/str2023-5-6-imp GWI 2021: Global Wellness Institute. The Glоbal Wellness Ecоnоmy: Lооking Beyоnd CОVID. Ed. Glоbal Wellness Institute, December 2021. Available at: https://glоbalwellnessinstitute.оrg/industry-research/the-glоbal-wellness-ecоnоmy-lооking-beyоnd-cоvid/ Harizanova 2022: Harizanova, Olya. New scientific infrastructure for innovations on the creative and recreation industries. Smart innovations in the Recreational, Wellness Industry and Niche Tourism Journal, 4 (1-2), 17-21. Ignatova, Iliev 2020: Ignatova, Darinka, Alexandar Iliev. Motor qualities and their influence on children’s development. International Scientific Journal: Smart Innovations in Recreation, Wellness Industry and Niche Tourism, No 2 (1-2), p: 16-44. ISSN: 2603-4921 (online). Available at: https://scjournal. globalwaterhealth.org. Ignatova, Iliev 2022: Ignatova, Darinka, Alexandar Iliev .Benchmarking for thedevelopment of speed and power characteristics. Strategies for Policy in Science and Education, 30 (4), 411-421. https://doi.org/10.53656/str2022-4-6-ben Nesheva 2020: Nesheva Irina. Information system for inclusion of women with normal pregnancy in gymnastics program. ‘Smart Innovations on the Recreative & Wellness Industries and Niche tourism’, Sofia, No 2 (1), 33 39. eISSN: 2603-4921. Available at: https://scjournal.globalwaterhealth.org/ Nesheva 2023: Nesheva, Irina. Study of results between initial and final specific tests In women with normal pregnancy. Trakia Journal of Sciences, Sofia. No 17 (2), 135-142. Available at: http://tru.uni-sz.bg/tsj/Vol.17,%20Suppl.2,%202019/6.pdf Polimenov 2019: Polimenov Mincho. Transfer of innovation in the service technology for increasing the restaurant quality product. International ScientificjournalSmartInnovations inRecreational, Wellness Industry and Niche Tourism. Vol.1, Issue 2, 29 -35, ISSN 2603-4921 (online). Available at: https://scjournal.globalwaterhealth.org/