(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Настоящото проучване се фокусира върху възможностите на съвременните СПА и Уелнес програми за повлияване на стрес, редукция на наднормено тегло и целулит при потребителите на тези услуги. Очертани са основните насоки за развитие и необходимостта от бъдещи научни изследвания относно ефективността и качеството на СПА практиките и предлаганите програми. Особен акцент се поставя върху необходимостта от включването на здравно-образователни програми, насочени към промяна в начина на живот чрез създаване на трайни навици за здравословно хранене, физическа активност и стил на живот, в рамките на престоя в СПА и Уелнес центровете. Библиография: Александрова 2019: Александрова, Величка. Ефективни уелбиинг методи във водна среда при жени със затлъстяване в средна възраст. Смарт иновации в рекреативната (Wellness) индустрия и нишов туризъм. Международно научно списание. Рекреативна & Wellness Индустрия и Нишов Туризъм, (1), ISSN: 2603-493X, 49-53. Андонова 2014c: Андонова, Татяна. Методика за намаляване на стреса и тревожността. Спорт и наука, (4), 103–107. Маринова 2018: Маринова, Денка. Влияние на традиционния китайски масаж (туйна) върху качеството на живот при пациенти с множествена склероза. Електронно списание Манас, Център на източни езици и култури „Св. Климент Охридски“, София: 4(2), ISSN 2376 -6256 (online), 205-213. Маринова 2019: Маринова, Денка. Проучване ефекта на терапевтичния масаж при пациенти с хронична болка в шийния дял. Сборник с доклади, Международен научен конгрес „Приложни спортни науки“. НСА ПРЕС, ISBN: (Online): 978-954-718-601-9, ISBN: (Print): 978-954-718-602-6, 581-585. Николовска, Кръстев, Мегова, Михайлова 2013: Николовска, Ленче, Тоше Кръстев, Таня Мегова, Н. Михайлова. Двигательная програма для редукции масьi тела при збьiточном весе и целлюлите. Материальй II Всеросийской научно практической конференции с международньiм участием: „Лечебная физическая культура: достижения и перспективьi развития“ (27-28 МАЯ 2013г.). 88-191. Попова-Добрева 2012: Попова-Добрева, Диана, Генчева, Незабравка. Литературен преглед на публикации свързани с Уелнес & Ароматерапия; Спорт и наука, София, Извън. Бр.1, 135-141. Томова 2022: Томова, Татяна. Традиции и иновации в мануалните въздействия за Рекреация и Уелбийнг. Лечебен масаж с пчелен мед при целулит. Година II, брой 3, ISSN (Print): 2815-3138 // ISSN (Online): 2815-3316, БЮЛЕТИН „НАСЛЕДСТВО БГ“ – НАУЧНИ ИЗВЕСТИЯ“ 2/2022, ed. Емануел Мутафов, София, 88-93. Angelcheva, Petkova 2019: Angelcheva, Mariana, Petkova, Simona. Effects of combination between relax massage and Bach flover remedies on everyday stress, Proceedings book, International Scientific Congress ‘Applied Sports Sciences’, Balkan Scientific Congress ‘Physical Edukation, Sport, Health’, 15-16 November 2019, Sofia, Bulgaria, www.icass2019.com, ISBN(Online): 978-954-718-601-9, ISBN(Print): 978-954-718-602-6, 348-352. Angelcheva 2023: Angelcheva, Mariana. Complex SPA program effect on overweight women’s physical condition and well-being. Trakia Journal of Sciences. Series Social Sciences. ISSN 1313-3551, 21(1). Vol. 21, Suppl.1, 556-560. Angelcheva, Tomova 2023: Angelcheva, Mariana, Tatyana Tomova. Apitherapeutic Heritage – Application and Innovation in the Spa and Wellness Industry of Bulgaria, Bulletin ‘Heritage BG’ – Research Announcements 5/2023, ed. Emmanuel Moutafov, Year 3rd, issue 5th, ISSN (Print): 2815-3138 // ISSN (Online): 2815-3316, Sofia, 3(5), 66-73. Bauer et al. 2010: Bauer Brent, Susanne Cutshall, Laura Wentworth, Deborah Engen, Penny Messner, Christina Wood, Karen Brekke, Ryan Kelly, Thoralf Sundt. Effect of massage therapy on pain, anxiety, and tension after cardiac surgery: a randomized study. Complement. Ther. Clin. Pract, 16, 70-75. Bei Yang et al. 2017: Bei Yang, Qi-Zhong Qin, Ling-Li Han, Jing Lin, Yu Chen. Spa therapy (balneotherapy) relieves mental stress, sleep disorder, and general health problems in sub-healthy people. International Journal of Biometeorology. 62(5), 261-272. Brown’s, Gerbarg 2005b: Brown’s, Richard, Gerbarg Patricia. Sudarshan KriyaYogic breathing in the treatment of stress, anxiety, and depression—part II: clinical applications and guidelines. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 11(4), 711–717. Dutheil, Chaplais, Vilmant, Courteix, et al. 2019: Dutheil, Frédéric, Elodie Chaplais, Audrey Vilmant, Daniel Courteix et al. Stress management in obesity during a thermal spa residential programme (Obesi Stress): protocol for a randomized controlled trial study, BMJ Open, 9, e027058,1-10. Haleem 2014: Haleem, Darakhshan. Investigations into the involvement of leptin in responses to stress. Behav Pharmacol, 25, 384–97. Marinov, Gencheva, Angelcheva, Ignatov, Dimitrov 2017: Marinov, Todor, Nezabravka. Gencheva, Mariana Angelcheva, Ignat Ignatov, Vasil Dimitrov. Influence of Yoga Practices on Stess Coping Strategies. Journal of Medicine, Physiology and Biophysics. ISSN 2422-8427. An International Peerreviewed Journal, 39, 57-63. Moyer 2008: Moyer Christopher. Affective massage therapy. Int. J Ther. Massage Bodyw, 1, 3-5. Nesheva 2015: Nesheva, Irina.Benefits of the physical activity and the elaborated program mental prevention gym for women with normal pregnancy. Research in Kinesiology, 43(2), 210-214. Nikolovska, Andonova, Kraydjikova, Peeva 2012: Nikolovska, Lence, Tatyana Andonova Leyla Kraydjikova, Penka Peeva. Мassage methods for psychoemotional recovery in female athletes. Sport &Science. Extra issue 2012, VІ International Scientific Congress “Sport, Stress Adaptation”, 17-19 may 2012, 694-697. Pavlova, Paskaleva, Ivanova 2016: Pavlova,Vanya, Ruska Paskaleva, Violeta Ivanova. Application of spa and wellness procedures for prevention of stress. Proceedings of the fifth scientific session for teachers and students of Medical College – Varna, October 13 – 14, 2016, 5(4), 336-341. Popova-Dobreva 2022: Popova-Dobreva, Diana. Wellness innovations and good aromatherapy practices in Bulgaria. Bulletin ‘Heritage BG’ – Research Announcements 3/2022, ed. Emmanuel Moutafov, ISSN (Print): 2815-3138 // ISSN (Online): 2815-3316. Sofia, 2(3), 98-103. Popova-Dobreva 2023: Popova-Dobreva, Diana. Wellness Innovations Basedon Bulgarian Rose, Bulletin ‘Heritage BG’ – Research Announcements 5/2023, ed. Emmanuel Moutafov, Year 3rd, issue 5th, ISSN (Print): 2815-3138 // ISSN (Online): 2815-3316, Sofia, 3(5), 74-81. Schnebelen-Berthier et al. 2019: Schnebelen-Berthier, Coralie, Nathalie Negro, Arnaud Jaruga, Christian-Francois Roques, Jean-Michel Lecerf . Long term effect of spa therapy combined with patient education program on subjects with overweight and obesity – A controlled study. Obes Res Clin Prac.,13(5), 492-498. Trendafilov, Dimitrova 2013: Trendafilov, Dimitar, Dimitrova, Bistra. Aqua spinning as anti-stress health prevention. Acts of conference ‘physical education and sport’. Montenegro, 2013, no 37-39 / XI, ISSN: 1451-485 (9771-4517-48001), 454-460. Wändell, Carlsson, Gеfvels, Andersson, Törnkvist 2012: Wändell, Per, Axel Carlsson, Catharina Gеfvels, Katarina Andersson, Lena Törnkvist. Measuring possible effect on healthrelated quality of life by tactile massage or relaxation in patients with type 2 diabetes Complement. Ther. Med., 20, 8-15.