(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Shinrin-yoku или къпането в гората е традиционна японска практика, която включва потапяне в природата и внимателно ангажиране на всичките пет сетива. Тази практика е въведена от японското правителство през 80-те години на миналия век, за да помогне на градските жители да се справят със стреса, свързан с работата. Понастоящем в медицинската база данни PubMed има 60 проучвания, които са свързани с Shinrin-yoku. Публикациите могат да бъдат разделени в следните основни области: промоция на здравето, профилактика и лечение на заболявания. Ефектите от къпането в гората върху здравето включват подобряване на сърдечно-съдовата функция, ефекти на понижаване на кръвното налягане, понижени нива на кръвната захар при пациенти с диабет, намаляване на болката, подобрено ментално здраве, ползи при неврологична рехабилитация, подкрепа за хора с интелектуални затруднения и потенциални ползи за възстановяване от COVID-19. В изследването се прави паралел с наследството на Учителя Дънов в горската терапия. Библиография: Анчева 2007: Анчева, Даниела. Специализация за преподаватели по Паневритмия: условия, полезност, възможности. В: Трета научна конференция по Паневритмия. Институт за изследване и прилагане на Паневритмията, ISBN-10: 954-90922-5-9. ISBN-13: 978-954-90922-5-7. Sofia, 2007, 100-108. Дънов 1938: Дънов, Петър. Посока на растене. МОК (1932 – 1933) I Том. Дънов 1949: Дънов, Петър. Великата мъдрост. МОК (1932 – 1933) I Том. Дънов 1949: Дънов, Петър. Съразмерност в природата. МОК (1932-1933) II Том. Дънов 1993: Дънов, Петър. Паневритмия. София. Дънов 2000: Дънов, Петър. Окултни упражнения. Сборник с извадки от лекции. София. Дънов 2010: Дънов, Петър. Абсолютната справедливост. ОКК, 4 год. (1924 – 1925). Йонов 2003: Йонов, Йонко. Паневритмията като система за хармонично развитие на човека и обществото. B: Втора научна конференция по Паневритмия. Сдружение Паневритмия, ISBN – 954-90922-3-2. Sofia, 2003, 13-15. Кайков, Янкова 2007: Кайков, Димитър, Антоанета Янкова, Здраве чрез движение сред природата. B: Трета научна конференция по Паневритмия. Институт за изследване и прилагане на Паневритмията, ISBN-10: 954-90922-5-9. ISBN-13: 978-954-90922-5-7. София, 2007, 8-17. Ламбова, Илиева 2007: Ламбова, Красимира, Димитрина Илиева. Паневритмията - възможности за хармонично развитие на хора с напреднала възраст. B: Tрета научна конференция по Паневритмия. Институт за изследване и прилагане на Паневритмията, ISBN-10: 954-90922-5-9. ISBN-13: 978-954-90922-5-7. Sofia, 2007, 109-118. Тилев, Колева, Милчева 2007: Тилев, Тильо, Колева, Иванка, Надка Милчева. Оптимизиране на сърдечно-съдовата дейност чрез Паневритмията. B: Трета научна конференция по Паневритмия. Институт за изследване и прилагане на Паневритмията, ISBN-10: 954-90922-5-9. ISBN-13: 978-954-90922-5-7. София, 2007, 114-118. Червенкова 2013: Червенкова, Людмила. Паневритмия здраве и благополучие. Един български модел за двигателна активност. София: УИ „Климент Охридски “. ISBN 978-954-07-3575-7. Янкова 2001: Янкова, Антоанета. Паневритмията като система за хармонично развитие на човека и обществото. B: Първа научна конференция по Паневритмия. София: НСА ПРЕС. София, 2001, 17-23. Янкова 2007: Янкова, Антоанета. Паневритмията като система за хармонично развитие на човека и обществото. B: Трета научна конференция по Паневритмия. Институт за изследване и прилагане на Паневритмията, ISBN-10: 954-90922-5-9. ISBN-13: 978-954-90922-5-7. София, 2007, 56-59. Antonelli, Barbieri & Donelli 2019: Antonelli, Michelle, Barbieri, Grazia, Donelli Davide. Effects offorest bathing (shinrin-yoku) on levels of cortisol as a stress biomarker: a systematic review and meta analysis. Int J Biometeorol. 2019 Aug; 63(8):1117-1134. doi: 10.1007/s00484-019-01717-x. Epub 2019 Apr 18. PMID: 31001682. Farrow, Washburn 2019: Farrow Marc R., Washburn, Kyle. A Review of Field Experiments on the Effect of Forest Bathing on Anxiety and Heart Rate Variability. Glob Adv Health Med. 2019 May 16;8:2164956119848654. doi: 10.1177/2164956119848654. PMID: 31192052; PMCID: PMC6540467. Hansen, Jones, Tocchini 2017: Hansen, Margaret, Mary, Reo Jones, Kirsten Tocchini. Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review. 2017 Jul 28;14(8):851. doi: 10.3390/ijerph14080851. PMID: 28788101; PMCID: PMC5580555; DOI: 10.3390/ijerph14080851 Hansen, Jones 2020: Hansen, Margaret Mary, Jones, Reo. The Interrelationship of Shinrin-Yoku and Spirituality: A Scoping Review. 2020 Dec;26(12):1093-1104. doi: 10.1089/acm.2020.0193. Epub 2020 Sep 15. Ideno et al. 2017: Ideno Yuki, Hayashi Kunihiko, Abe Yukina, Ueda Kayo, Iso Hiroyasu, Noda Mitsuhiko, Lee Jung-Su, Suzuki Shosuke. Blood pressure-lowering effect of Shinrin-yoku (Forest bathing): a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2017Aug 16;17(1):409. doi: 10.1186/s12906-017-1912-z. PMID: 28814305; PMCID: PMC5559777. Li 2019: Li, Qing. Effect of forest bathing (shinrin-yoku) on human health: A review of the literature. 2019 May 13; S1 (HS):135-143. doi: 10.3917/spub.190.0135. Li 2022: Li, Qing. Effects of forest environment (Shinrin-yoku/Forest bathing) on health promotion and disease prevention -the Establishment of ‘Forest Medicine’. PMID: 36328581 PMCID: PMC9665958 DOI: 10.1265/ehpm.22-00160 Li et al. 2022: Li Qing, Ochiai H, Ochiai T, Takayama N, Kumeda S, Miura T, Aoyagi Y, Imai M. Effects of forest bathing (shinrin-yoku) on serotonin in serum, depressive symptoms and subjective sleep quality in middle-aged males. Environ Health Prev Med. 2022;27:44. doi: 10.1265/ehpm.22-00136. PMID: 36328588; PMCID: PMC9665960. Morita et al. 2006: Morita Emi, Fukuda S, Nagano J, Hamajima N, Yamamoto H, Iwai Y, Nakashima T, Ohira H, Shirakawa T. Psychological effects offorest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction. Public Health. 2007 Jan;121(1):54-63. doi: 10.1016/j.puhe.2006.05.024. Epub 2006 Oct 20. PMID: 17055544. Morita et al. 2024: Morita Emi, Kadotani H, Yamada N, Sasakabe T, Kawai S, Naito M, Tamura T, Wakai K. The Inverse Association between the Frequency of Forest Walking (Shinrin-yoku) and the Prevalence of Insomnia Symptoms in the General Japanese Population: A Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Daiko Study. Int J Environ Res Public Health. 2024 Mar 15;21(3):350. doi: 10.3390/ijerph21030350. PMID: 38541349; PMCID: PMC10970638. Ohtsuka et al. 1998: Ohtsuka Y, Yabunaka N, Takayama S. Shinrin-yoku (forest-air bathing and walking) effectively decreases blood glucose levels in diabetic patients. Int J Biometeorol. 1998 Feb;41(3):125-7. doi: 10.1007/s004840050064. PMID: 9531856. Park et al. 2010: Park Bum Jin, Tsunetsugu Yuko, Kasetani Tamami, Kagawa Takahide, Miyazaki Yoshfumi. The physiological effects of Shinrin-yoku (taking in the forest atmosphere or forest bathing): evidence from field experiments in 24 forests across Japan. Environ Health Prev Med. 2010 Jan;15(1):18-26. doi: 10.1007/s12199-009-0086-9. PMID: 19568835; PMCID: PMC2793346. Pasieka 2021: Pasieka, Janice L. Shinrin-yoku, yoga and other strategies in the fight against COVID-19. Surgery. 2022 Jan;171(1):94-95. doi: 10.1016/j.surg.2021.07.044. Epub 2021 Aug 31. PMID: 34548159; PMCID: PMC8405594. Piva et al. 2022: Piva Giovanni, Caruso Lorenzo, Gуmez Alberto Cruz, Calzolari Marta, Visintin Emilio Paolo, Davoli Pietromaria, Manfredini Fabio, Storari Alda, Spinozzi Paola, Lamberti Nicola. Effects of forest walking on physical and mental health in elderly populations: a systematic review. Rev Environ Health. 2022 Oct 17;39(1):121-136. doi: 10.1515/reveh-2022-0093. PMID: 36239186. Song et al. 2019: Song Chorong., Ikei Harumi, Kagawa Takahide, Miyazaki Yoshifumi. Effects of Walking in a Forest on Young Women. Int J Environ Res Public Health. 2019 Jan 15;16(2):229. doi: 10.3390/ijerph16020229. PMID: 30650572; PMCID: PMC6351942. Vermeesch et al. 2024: Vermeesch Amber L, Ellsworth-Kopkowski Alexis, Prather Jenifer G, Passel Cheryl, Rogers Heidi Honegger, Hansen Margaret M. Shinrin-Yoku (Forest Bathing): A Scoping Review of the Global Research on the Effects of Spending Time in Nature. Glob Adv Integr Med Health. 2024 Feb 27;13:27536130241231258. doi: 10.1177/27536130241231258. PMID: 38420597; PMCID: PMC10901062. WHO 2010: Clobal recommendation on Physical Activity for Health, WHO Library Gataloguing-Publiation Data. Yamaguchi et al. 2006: Yamaguchi M, Deguchi M, Miyazaki Y. The effects of exercise in forest and urban environments on sympathetic nervous activity of normal young adults. J Int Med Res. 2006 Mar-Apr;34(2):152-9. doi: 10.1177/147323000603400204. PMID: 16749410. Yau & Loke 2020: Yau Ka-Yin Katherine, Loke Ailice Y. Effects of forest bathing on pre hypertensive and hypertensive adults: a review of the literature. Environ Health Prev Med. 2020 Jun 22;25(1):23. doi: 10.1186/s12199-020-00856-7. PMID: 32571202; PMCID: PMC7310560.