(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Има много модели за описание на вселената. Авторите локализират идеята за свободната воля в модела на Сноудън за вземане на решения, теория на фракталите, Книгата на промените, Българският календар и изграждат синергия между различните теории. Комбинирането им в логическа система успява да използва общите допирни точки за подобряване на разбирането на отделните елементи. Правят се препратки между древните китайски и български традиции. На преден план се изтъква валидноста на теорията за хаоса и свободната воля като системообразуващ фактор в хаотични системи. Приноса на автора е в логическото подреждане на неговото изследване, водещо читателя от феномена на съмнението, през съвременни и древни модели за описание на вселената, до преоткриване на свободната воля и увереност в нейната значимост. Библиография: Банкова 2024: Банкова, Петя. Детски игри. Българска Етнография, https://balgarskaetnografia.com/jiznen-cikal/detstvo/detski-igri.html, посетен на: 26 юни 2024. Българският календар 2024: Българският календар, https://bgkalendar.com/kalendar-bg.php?lang=bg, посетен на: 26 юни 2024. Везенков 2015: Везенков, Стоян. Свободният избор в контекста на проблема „език-тяло“. Философия 24.3: 298-305. Философия, София, 2015. Дончева, Илиева 2014: Дончева, Юлия, Илиева, Искра. Българските фолклорни игри в детската градина и началното училище. Научни трудове на Русенския университет 53: 126-130. Ruse, 2014. Друмев 2017: Друмев, Добромир. Бойни изкуства. Размисли на Сенсей Стефан Хинков. Кибеа, София, страници 512, ISBN 9789544747749. София, 2017. Иванова 2005: Иванова, Златина. Литургия след литургията, Двери на православието, https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,51/catid,63/id,508/view,article/, посетен на: 26 юни 2024. История на българите 2024: История на българите, https://historybg.info/, посетен на: 26 юни 2024. Bellavita 2006: Bellavita, Christopher. Changing homeland security: Shape patterns, not programs. Homeland Security Affairs 2.3: 1-21. Britannica 2024: Britannica, The Editors of Encyclopaedia. ‘Chaos theory’. Encyclopedia Britannica, 1 Jun. 2024, https://www.britannica.com/science/chaos-theory. Accessed 26 June 2024. Browning, Boudes 2005: Browning, Larry, Boudes Thierry. The use of narrative to understand and respond to complexity: A comparative analysis of the Cynefin and Weickian models. E: CO 7.3-4: 32-39. Carus 1910: Carus, Paul. Person and personality. In: Hegeler, Edward C. (ed.). The Monist. Vol. 20. Chicago: Open Court Publishing Company. p. 369. Fernбndez, Jelinek 2001: Fernбndez, Eduardo, Jelinek, Herbert F. Use of Fractal Theory in Neuroscience: Methods, Advantages, and Potential Problems, Methods, Volume 24, Issue 4, Pages 309-321, ISSN 1046-2023, https://doi.org/10.1006/meth.2001.1201. Fractal foundation 2024: What are fractals? https://fractalfoundation.org/resources/what-are-fractals/, Accessed 26 June 2024. Hacker, Moore 2023: Hacker, Edward, Moore, Steve. I Ching: An Annotated Bibliography. Routledge. Hartung 2013: Hartung, Christopher. Thomas Aquinas on free will. Spring. Ph.D Dissertation, University of Delaware. Hershock 1991: Hershock, Peter D. The Structure of Change in the I CHING. Journal of Chinese Philosophy 18.3: 257-285. Huang 2010: Huang, Taoist Master Alfred. The Complete I Ching—10th Anniversary Edition: The Definitive Translation by Taoist Master Alfred Huang. Simon and Schuster. Mandelbrot 1989: Mandelbrot, Benoit B. Fractal geometry: what is it, and what does it do?. Proceedings of the Royal Society of London. A. Mathematical and Physical Sciences 423.1864: 3-16. Seidenberg 1965: Seidenberg, A. The sixty system of sumer. Archive for History of Exact Sciences, 2(5), 436-440. Smith 2012: Smith, Richard J. The I Ching: A Biography, Princeton: Princeton University Press, 2012. https://doi.org/10.1515/9781400841622 Sturmberg, Martin 2008: Sturmberg, Joachim P., Martin, Carmel M. Knowing – in Medicine. Journal of Evaluation in Clinical Practice, № 14: 767-770. https://doi.org/10.1111/j.1365-2753.2008.01011.x Rössler 1976: Rössler, Otto E. Different types of chaos in two simple differential equations. Zeitschrift fьr Naturforschung A 31.12 (1976): 1664-1670. Rudd, Dixon 2013: Rudd, Richard, Dixon, Jennifer M. Gene Keys. Watkins Publishing. Walter 1995: Walter, Katya. Nonlinear Computation in the I Ching. Advances in Human Factors/Ergonomics. Vol. 20. Elsevier. 1053-1057. Westphal 2007: Westphal, Merold. The importance of overcoming metaphysics for the life of faith. Modern Theology 23.2: 253-278. Xutong 2024: Xutong, LI, Object of i ching. Academia.edu, Accessed 26 June 2024. Zheng, Cao 2023: Zheng, Xinqi, Cao, Yang. Big data reveals the change characteristics of 64 hexagrams and lines. Preprints 2023080208. https://doi.org/10.20944/preprints202308.0208.v1