(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Изследването е посветено на проблематиката върху новите модернизиращи употреби на публичното присъствие през периода на Българското възраждане. Обнародваната в „Българский календар за 1874 година“ кореспонденция между фигурата на учителката и тази на нейната ученичка засяга темата за индивидуалното професионалното себеразвитие на модерно мислещата личност в унисон с настъпващите промени в потребностите на възрожденското общество. Текстът ще се опита да проследи и анализира отделните епистоларни и публицистични вписвания, в които е по-ясно изведена извоюваната роля на образованата жена в строгите регламентирани граници на възрожденската публичност. Архиви: НБКМ БИА. Фонд 22 (Найден Геров). op. I, a. e. 595, 29–32b. НБКМ БИА. Фонд 22. op. I, a. e. 190, 1–29. Извори: Д. Г. 1873: Д. Г. [Инициали на Киркович, Рада]. Госп. Редакторе! на в. Право!. – Право, VIII, 5, 14.04.1873, 3–4. ИАНГ 1911: Из архивата на Найден Геров. Писма, доклади и материали за възраждането на българския народ. Кореспонденция с частни лица. Кн. 1. Под ред. на Тодор Панчев. Sofia. Киркович 1873: Киркович, Рада. Две писма. Мила Спаске. – В: Българский календар за 1874 година. Пловдив, 53–58. Киркович 1927: Киркович, Рада. Спомени. София. Спаска 1874: Спаска. Две писма. Почитаема Г-же Радо. – Българский календар за 1874 година. Пловдив, 50–52. Литература: Аретов 2006: Аретов, Николай. Национална митология и национална литература. Сюжети, изграждащи българската национална идентичност в словесността от XVIII и XIX век. Sofia. Ганди 2005: Ганди, Лийла. Постколониална теория. Критическо въведение. София. Дамянова 1995: Дамянова, Румяна. Писмата в културата на Българското възраждане. Шумен. Даскалова 1995: Даскалова, Красимира. Феминизмът, историята на жените и рамките за тяхното осмисляне. – Социологически проблеми, 4, 5–15. Калинова 2012: Калинова, Мария. Детство и интелектуална история възрожденските автори. София. Капралова 1999: Капралова, Недка. За етикета и зад него (какво разказват и разкриват писмата от запазения личен архив на семейство Караминкови). – В: Майки дъщери. Поколения и посоки в българския феминизъм. София, 139–152. Налбантова 2001: Налбантова, Елена. Възрожденският човек – утопии и реалности. Велико Търново. Bock 1991: Bock, Gisela. Challenging Dichotomies: Perspectives on Women’s History. – In: Writing Women’s History: International Perspectives. Bloomington, 1991, 1–24.