(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията разглежда така наречените мизийски контрамарки. Те са нанасяни в правоъгълни полета с надписи “TICA” “TICAE”, понякога съчетани други с контрамарки – най-често “AVG”. Към момента са известни над 3500 монети. Всички те са дребни номинали (асове). Все още липсва публикация, която да е посветена на археологическия контекст на монетите с мизийски контрамарки. Тук авторите представят два обекта. Първият е военен лагер на анонимна към момента конна част (ала) под днешния град Лом (античния Алмус). Лагерът е възникнал около средата на I в. и е загинал през 80-те години на същия век. Вторият обект е селище на местно население, попадащо землището на село Расово. То отстои на 10 километра от военния лагер при Лом. Селището също е загинало през втората половина на I в. Към момента от Алмус произхождат единични монети от времето на Флавиите, а при Расово те напълно липсват. Наличните данни, предоставени от двата обекта, демонстрират слаби постъпления на монетна маса от времето на Нерон и Флавиевата династия. Към настоящия етап на проучвания изглежда много вероятно този „хиатус“ в монетната циркулация да се запълни именно с контрамаркираните монети от типовете TI CA TI CAE. Публикуване на други археологически контексти от I в. бъдеще ще изясни тяхната хронология. Библиография: Банов, Петър. 2012. Контрамаркирани римски бронзови монети от I в. от музея Плевен. - В: ΗPAKΛEOΥΣ ΣΩΘΡOΣ ΘAΣΙΩΝ [Hpakleoys Swthpos Thasiwn]. Studia in honorem Iliae Prokopov sexagenario ab amicis et discipulis dedicata, eds. Eugeni Paunov and Svetoslava Filipova, 489-501. Велико Търново. Драгоев, Деян. 2024. Нумизматичният материал от римския храм м. Манастира, с. Широково, общ. Две могили. - Известия на Регионален исторически музей-Русе No. 28, 306-321. Генчева, Евгения. 2002. Първият военен лагер Novae, провинция Мизия (Северна България). София-Варшава. Генчева, Евгения. 2004. Римските фибули от България от края на I в. пр. н. е. до края на VI в. от н. е.. Велико Търново. Герасимов, Тодор. 1946. Антични монети контрамарки от Долна Мизия и Тракия. Известия на Българския археологически институт No. 15, 51-81. Кабакчиева, Гергана. 2000. Oescus. Castra Oescensia. Ранноримски военен лагер при устието на Искър. София. Стамберова, Миглена. 2023. Фибулите в Древна Тракия (V – I в. пр. Хр.). София. Almgren, Oscar. 1923. Studien über Nordeuropäische Fibelformen der ersten nachchristlichen Jahrhunderte mit Berücksichtigung der provinzial-römischen und südrussischen Formen. Mannus Bibliothek 32. Leipzig: Verlag von Curt Kabitzsch. Bojović, Dragoljub. 1983. Rimske fibule Singidunuma. Beograd. Božkova, Bistra. 1987. "Monete antiche di Ratiaria". Ratiariensia 3-4: 97-110. Ciołek, Renata, and Piotr Dyczek. 2011. Coins from Sector IV. Novae. Legionary fortress and Late Antique town 2. Warsaw. Cociş, Sorin. 2004. The Brooches from Roman Dacia. Cluj-Napoca. Kabakchieva, Gergana, and Sonia Lazarova. 2012. Ancient Military Fort and Customs. Dimum. Belene Town, Pleven region. Plovdiv. Martini, Rodolfo. 2002. Monete romane imperiali contromarcate di bronzo dell’area delle province della Moesia e della Thracia. Vol. 1. Milano. Martini, Rodolfo. 2003. Monete romane imperiali contromarcate di bronzo dall’area delle province della Moesia e della Thracia di 1. secolo D.C. Vol. 2. Milano. Martini, Rodolfo, and Evgeni Paunov. 2004. "Early Roman imperial countermarked coins from Moesia: first critical observations (typology, frequency, chronology and analysis of distribution)". В: Numismatic and Sphragistic Contributions to History of the Western Black Sea coast. International Conference, Varna, 12 – 15 September 2001, 159-174. Miškec, Alenka. 2005. "Some aspects of countermarked coins from the time of the Julio-Claudian dynasty in Pannonia". В: XIII Congreso Internacional de Numismatica. Madrid 2003. Actes I, eds. Carmen Alfaro, Carmen Marcos, and Paloma Otera, 1005-1011. Madrid. Paunov, Evgeni. 2021. From Koine to Romanitas. The Numismatic Evidence for Roman Expansion and Settlement in Moesia and Thrace (ca. 146 BC – AD 98/117). Volume 1. Antiquitates. Archäologische Forschungsergebnisse. Band 76.1. Hamburg. Riha, Emilie. 1979. Die römischen Fibeln aus Augst und Kaiseraugst. Forschungen in Augst 3. Augst. Rustoiu, Aurel. 1997. Fibulele din Dacia preromană (sec. II о.e.n. - I e.n.). Bibliotheca Thracologica XXII. Bucureşti. Vagalinski, Lyudmil. 2011. "Light Industry in Roman Thrace: The Case of lime production". В: Early Roman Thrace. New evidence from Bulgaria, 40-58. Portsmouth, Rhode Island. Vladimirova-Aladjova, Dochka. 1999. "Countermarked Roman Coins from Lower Danube". Macedonian Numismatic Journal 3: 45-49. Zhivkov, Vladislav. 2023. "Hoard of bronze trulla from Almus and the Dacian wars of Domitian". В: The Roman provincial society in Lower Danube. (Studia academica Šumenensia X), 30-52. Shumen.