(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
През 2020 г. България прие Концепция за развитие на изкуствения интелект (ИИ) до 2030 г., като акцентира върху създаването на научен, бизнес и управленски капацитет подкрепа на напредъка на ИИ. Основните цели включват подобряване на образованието, научните изследвания, иновациите и етичните рамки. От 2023 г. Институтът INSAIT към Софийския университет се присъедини към глобалния алианс за изкуствен интелект, като се нареди до престижни институции като НАСА и Харвард. INSAIT разработва BgGPT, български езиков AI модел. Историята на ИИ България всъщност започва през 1968 г. с разработки на Българската академия на науките и включва значителни интердисциплинарни и проекти международни сътрудничества, включително и първите приложения на ИИ исторически изследвания. Системата PSAMS за разпознаване на монети и базата данни BBAW Corpus Nummorum са забележителен принос, интегрирайки ИИ в нумизматиката и насърчавайки международното сътрудничество срещу фалшифицирането на монети. Библиография: Ботева-Боянова, Д. (2006). Обвързаност между изображение и надпис при оброчни релефи на Тракийския конник: анализ на база данни. В: Образ и култ в древна Тракия. Аспекти на формирането на тракийския образен език. (ред. Д. Ботева-Боянова). Фабер, 182-222. Ботева-Боянова, Д. (2007). Оброчните плочки на Тракийския конник като знакова система (Анализ и интерпретация на база данни). Автореферат на дисертация за получаване на научната степен „доктор на историческите науки”. София Грозданова, Л. (2021). Дигитална нумизматика – иновативни перспективи към традиционен извор. In: Back to the Sources in Memory of the Editors of “Sources for the Ancient History and Geography of Thrace and Macedonia”, on the occasion of the 70th anniversary from the publication of the second extended version in 1949/ Jubilaeus VIII/2, 2021 (eds. P. Delev, D. Boteva-Boyanova, L. Grozdanova). Sofia, 63-70. Петер, У. (2021). От Mommsen до Семантичната мрежа/Semantic Web: Перспективи пред нумизматичните изследвания в дигиталната мрежа – монетите на западното Черноморско крайбрежие онлайн. In: Back to the Sources in Memory of the Editors of “Sources for the Ancient History and Geography of Thrace and Macedonia”, on the occasion of the 70th anniversary from the publication of the second extended version in 1949/ Jubilaeus VIII/2, 2021 (eds. P. Delev, D. Boteva-Boyanova, L. Grozdanova). Sofia, 175–192. Томов, В., Григоров, А., Ташева, М. (1989). О некоторых применениях методов и средств искусственного интеллекта в истории. В: Сборник трудов Второго международного научного семинара. “Теория и применение искусственного интеллекта - ИИ’89” (Созопол, 29.05-2.06.1989), 63-70. Томов, В., Григоров, А., Ташева, М., Прокопов, И. (1989). Экспертная система распознавания и классификации монет и монетных сокровищ. В: Сборник трудов Второго международного научного семинара. “Теория и применение искусственного интеллекта – ИИ’89” (Созопол, 29.05-2.06.1989), 352-257. Besevliev, V. (1964). Spätgriechische und spätlateinische Inschriften aus Bulgarien. Berlin. Boteva, D. (2002). The Heros of the Thracian Iconic Narrative: A Data Base Analysis. In: Proceedings of the Eighth International Congress of Thracology. Thrace and the Aegean. September 2000. Vol. II. Sofia, 817-822. Boteva, D. (2006). Die Suche nach dem Kode der Weihereliefs einer schriftlosen Kultur. In: Zeichen in der Archäologie/Zeitschrift für Semiotik, Bd. 28/1 (ed. D. Boteva). Tübingen: Stauffenburg Verlag, 69-82. Boteva, D. (2007). Abbildende Darstellung des Thrakischen Reiters: Analyse einer Datenbank. – In: The Lower Danube in Antiquity (VI c. BC – VI c. AD). International Archaeological Conference, Bulgaria-Tutrakan, 2005 (ed. L. Vagalinski). Sofia, 201-215. Grigorov, A., Vassileva, V. (1994). Flexible Data Structures for representation of Text Descriptions of Coin Figures. – International Journal “Information Theories and Applications”, No. 2/3, 9-14. Grigorova, V. (1994). Kolonialbronze Münzen im Expertensystem zum Erkennen und Klassifikation. – Annotazioni Numismatiche, No. 13, 262-264. Grozdanova, L. (2018). A digital view on the coins of Pautalia from the hoard of Krepost (Haskovo region). In: Society, Kings, Gods. In memoriam Professoris Margaritae Tachevae/Jubilaeus VII 2018. (eds. D. Boteva-Boyanova, P. Delev, J. Tzvetkova). Sofia, 365–372. Grozdanova, L., Ivanova-Anaplioti, H. (forthcoming). Digital Numismatics from the User Perspective. In: Proceedings of the XVI International Numismatic Congress in Warsaw (forthcoming). Peter, U., Franke, C., Köster, J., Tolle, K., Gampe, S., Stolba, V. F. (2024). CORPUS NUMMORUM – A Digital Research Infrastructure for Ancient Coins. https://doi.org/10.5281/zenodo.10633905 Tomov, V., Sahno, S. (1985). Experimental System for Recognition and Classification of Archaeological Ceramics. In: Artificial Intelligence: Methodology, Systems, Applications: Proceedings of the International Conference on Artificial Intelligence: Methodology, Systems, Applications (AIMSA ‘84) Varna, Bulgaria, 17-20 September 1984. North Holland, 191-198. Tomov, V., Tacheva, M., Grigorov, A. (1987). ESIT-An Expert System for Analysis of Antique Historical-Geographical Texts about Ancient Thrace. In: Artificial Intelligence: Methodology, Systems, Applications: Proceedings of the International Conference on Artificial Intelligence: Methodology, Systems, Applications (AIMSA ‘86) Varna, Bulgaria, 16-19 September 1986. North Holland, 235-242. Tomov, V., Grigorov, A., Vakarelov, I. (1994). PSAMS – A Program System for archiving Coins and Coin treasures. – Annotazioni Numismatiche, No. 13, 258-261. Tomov, V., Grigorov, A., Vassileva, V., Grigorova, V., Prokopov, I. (1994). Artificial Intelligence Program System for Recognition, Classification and Archiving Coins. – International Journal “Information Theories and Applications”, No. 2/3, 3-8.