(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Целта на настоящия текст е да илюстрира ползите oт използването на двете ERC SILVER бази данни: DSD (Die Studies Database / база данни за монетни печати) и GOD (Greek Overstrikes Database / база данни за гръцките контрамарки) (вж. https://silver.kbr.be/SILVER). Тук фокусът е поставен върху територията на древна Тракия. От ок. 2770 записа вече въведени в DSD, 84 произхождат от географските области на територията на Република България (38 за „Тракия (несигурен монетен двор)“, 22 за Месембрия, 12 за Кабиле, 7 за Севтополис, 2 за Дионисополис, 2 за Одесос, и 1 за Аполония Понтика). GOD вече включва над 110 записа (от ок. 3000) за територията на днешна България, като по-голямата част са от монетарницата на Месембрия (65). Картата на контрамаркираните монети дава възможност за визуализиране на явления, като указва посоката на определени метални потоци от първоначалното им място на отсичане до последващата им повторна употреба. Конкретно за хоризонта на северния егейски бряг може да се проследи движението на множество монетосечения. Библиография: Callataÿ, F. de (1991). Un tétradrachme de Mithridate surfrappé Maronée. – Numismatica e Antichitа Classiche. Quaderni Ticinesi, n° 20, 213-226. Callataÿ, F. de (1996). Abydos sur Aesillas. In: Χαρακτήρ. Aφιέρωμα στην Μαντώ Οικονομίδου [Charaktir. Afieroma stin Manto Ikonomou] (ed. E. Kypraiou). Athens, 81-91. Callataÿ, F. de (1997). Recueil quantitatif des émissions monétaires hellénistiques, Wetteren. Callataÿ, F. de (2003). Recueil quantitatif des émissions monétaires archaïques et classiques, Wetteren. Callataÿ, F. de (2013). Byzantion over Mithridates Eupator. How the Pontic king paid his Thracian mercenaries after the treaty of Dardanos. - Notae Numismaticae, n° 8, 95-104. Callataÿ, F. de (2017a). Overstrikes of late Mesambrian Alexanders: the great unbalance of their distribution and what they tell us about the logic behind. In: Ex nummis lux. Studies in Ancient Numismatics in Honour of Dimitar Draganov (ed. D. Boteva). Sofia, 145-161. Callataÿ, F. de (2017b). Greek Overstrikes Database: a short presentation. In: XVth International Numismatic Congress. Taormina. Proceedings, I (eds. M. Caccamo Caltabiano et al.). Messina, 467-470. Callataÿ, F. de (2018a). Overstrikes in the Greek world: an overview on the full landscape and an explanation for punctual occurrences with silver coinages. - Revue belge de Numismatique, n° 164, 26-48. Callataÿ, F. de (2018b). Overstrikes on Pamphylian and Cilician silver sigloi (5th-4th c. BC). In: Proceedings of the Second International Congress of the Anatolian Monetary History and Numismatics in the Mediterranean World, 5-8 January 2017 Antalya (ed. O. Tekin). Antalya, 131-150. Callataÿ, F. de (2021a). On pattern and purpose of overstrikes of late Hellenistic tetradrachms in Thrace and Macedonia. In: Thrace. Local coinage and regional identity. Berlin Studies of the Ancient World 77 (eds. U. Peter and B. Weisser). Berlin, 263-289. Callataÿ, F. de (2021b). A Tyrian Note. Overstruck Alexander Tetradrachms from Tyre: an Exception that twice Confirms the Rule. In: Travels through the Orient and the Mediterranean World. Essays Presented to Eric Gubel, OLA 302 (eds. V. Boschloos et al.). Leuven, 421-431. Callataÿ, F. de (2022). Pseudo-Civic not Civic: The Abundant Double Sigloi Struck by Pamphylian and Cilician Cities (ca 460–333 B.C.E.). In: Coinage in Imperial Space: Coins in the Economy of the Achaemenid and Early Hellenistic World (eds. A. Meadows and J. Bodzek). Toronto, 45-69. Callataÿ, F. de (2023a). La lente identification des cas de monnaies antiques surfrappées: de Jean Tristan de Saint-Amant (1644) à Julius Friedländer. – Revue belge de Numismatique, n° 169, 264-282. Callataÿ, F. de (2023b). Bronze Pontic overstrikes: a catalogue and a scenario. - Pontica, n° LVI (Aux sources des connaissances historiques. Epigraphie, textes littéraires et documents archéologiques. Volume dédié à la mémoire de Alexandru Avram, ed. L. Buzoianu et al.), 675-690. Callataÿ, F. de, Carrier, C., Hanczack, S., Albarède, F. (to appear). GOD (Greek Overstrikes Database) et les surfrappes monétaires en Sicile. In: Volume in onore di Renata Cantilena (eds. F. Carbone and G. Pardini). Salerno. MacDonald, D. (2009). Overstruck Greek coins: Studies in Greek chronology and monetary theory. Atlanta.