(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Статията представя основните черти на EpiDoc-съвместимия XML шаблон, според който антични гръцки и латински надписи от земите на днешна България се кодират, след което се индексират показват в онлайн базите данни TELAMON TITVLI с възможност за разглеждане търсене. Библиография: Ботушарова, Л. (1959). Оброчни релефи на Аполон от Тракия. – Annuaire du Musée national archéologique Plovdiv, 3, 145-153. Besevliev, V. (1964). Spätgriechische und spätlateinische Inschriften aus Bulgarien. Berlin. Dimitrov, D. (1931). Zur Geschichte der Stadt Augusta Traiana. – Bulletin de la Société Historique Sofia, 11-12, 61-69. Elliott, T., Bodard, G., Mylonas, E., Stoyanova, S., Tupman, C., Vanderbilt, S., et al. (2007-2022). EpiDoc Guidelines: Ancient documents in TEI XML (Version 9.6). https://epidoc.stoa.org/gl/latest/ (accessed 23.07.2024). Flanders, J., Roueché, C. (2006). Introduction To Markup For Epigraphers. https://blog.stoa.org/archives/4084 (accessed 06.04.2024). Gerov, B. (1989). Inscriptiones Latinae in Bulgaria repertae. Serdicae. Heřmánková, P., Horster, M., Prag, J. (2022). Digital Epigraphy in 2022: A Report from the Scoping Survey of the FAIR Epigraphy Project (v1.0.0). https://doi.org/10.5281/zenodo.6610696 (accessed 07.04.2024). Iliev, D., Boeva, E. (2023). From stone to screen: The Telamon database of ancient inscriptions in Greek from Bulgaria. – AIP Conference Proceedings, 2939/1. https://doi.org/10.1063/5.0178753. Mihailov, G. (1956-1995). Inscriptiones Graecae in Bulgaria repertae. Serdicae, Voll. I-V. Reynolds, J., Roueché, C., Bodard, G. (2007). Inscriptions of Aphrodisias. http://insaph.kcl.ac.uk/iaph2007 (accessed 06.04.2024). Sharankov, N. (2016). Notes on the Greek Inscriptions from Bulgaria. – Studia Classica Serdicensia 5, 305-361. Sharankov, N. (2024). Antichnite nadpisi na Dionisopol. Sofia University Press 2024. Sopracasa, A., Filosa, M. (2020). Encoding Byzantine Seals: SigiDoc. In: Atti del IX Convegno Annuale AIUCD. La svolta inevitabile: sfide e prospettive per l’Informatica Umanistica. (eds. C. Marras, M. Passarotti, G. Franzini, E. Litta). Milano, 240-245. Tasovac, T., Romary, L., Toth-Czifra, E., Ackermann, R. C., Alves, D., et al. (2023). The Role of Research Infrastructures in the Research Assessment Reform: A DARIAH Position Paper. ffhal-04136772f. Online at: https://hal.science/hal-04136772 (accessed 20.07.2024). The TEI Consortium (eds.) (2024). TEIP5: Guidelines for Electronic Text Encoding and Interchange. [Version 4.8.0.]. http://www.tei-c.org/Guidelines/P5/ (accessed 23.07.2024).