(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2024)
В рамките на Археологически проект Моливоти, Тракия (MTAP), експерти анализират керамика нумизматични данни, а също и фаунистични органични останки, открити при теренните проучвания и целенасочени разкопки. Този интердисциплинарен подход позволява цялостно разбиране на историята на града и взаимодействията с по-широката обществена динамика. За систематично записване на всички археологически данни и с цел намаляване на времето за проучване, приложения като iDig са внедрени на място. Освен това са положени усилия за подобряване на публичната достъпност чрез разработването на приложението web-MTAP. Тази онлайн платформа дава възможност за удобен достъп до находки от разкопки и публикации на материали, с цел да ангажира по-широка аудитория с археологическите изследвания. Библиография: Bakalakis, G. (1967). Ανασκαφή Στρύμης . Thessaloniki. IThrAeg = Loukopoulou, L., Zournatzi, A., Parissaki, M.-G., Psoma, S. (2005). Ἐπιγραφὲς τῆς Θράκης τοῦ Αἰγαίου μεταξὺ τῶν ποταμῶν Νέστου καὶ Ἕβρου (Νομοὶ Ξάνθης, Ροδόπης καὶ Ἕβρου). Athens. Karadedos, G. (1990). Υστεροκλασικό σπίτι στη Μαρώνεια Θράκης. – Εγνατία, No. 2, 265-314. Lavvas, G., Karadedos, G. (1990). Βιτρουβιανές εφαρμογές στο θέατρο και σε υστεροκλασική κατοικία της Μαρώνειάς. In: Μνήμη Δ. Λαζαρίδη, Πόλις και Χώρα στην Αρχαία Μακεδονία και Θράκη, Πρακτικά αρχαιολογικού συνεδρίου στην Καβάλα 9-11 Μαΐου 1986. Thessaloniki, 655-672. Tasaklaki, M. (forthcoming B). Κλασική πόλη στη χερσόνησο της Μολυβωτής. νομισματική μαρτυρία. In: Κομοτηνή και περιοχή της: από την αρχαιότητα έως την εγκατάσταση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής, 1ο Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο, Κομοτηνή, 6-8 Μαΐου 2022 Tasaklaki, M., Leou, Z. (forthcoming). Ταταφικά έθιμα και πρακτικές από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από τα νεκροταφεία της Δίκαιας, της πόλης στη Μολυβωτή καθώς και άλλων θέσεων του Δήμου Κομοτηνής. In: Κομοτηνή και περιοχή της: από την αρχαιότητα έως την εγκατάσταση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής, 1ο Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο, Κομοτηνή, 6-8 Μαΐου Terzopoulou, D. (2004). Τα ενεπίγραφα μνημεία της αρχαίας Στρύμης. - Archaeologikon Deltion, No 55, Meletes, 143-182. Triantaphyllos, D., Tasaklaki, M. (2012). κεραμική από δύο αρχαϊκά νεκροταφεία της Αιγαιακής Θράκης. In: Archaic pottery of the Northern Aegean and its Periphery (700-480 BC) Proceedings of the Archaeological Meeting Thessaloniki, 19-22 May 2011 (eds. M. Tiverios, V. Misailidou-Despotidou, E. Manakidou, A. Arvanitaki). Thessaloniki, 475-488. Triantaphyllos, D., Tasaklaki, M. (forthcoming). Δίκαια παρ’ Άβδερα revisited. In: XI International Congress of Thracology, 8-12 November 2010, Istanbul (ed. M. Sayar). Triantaphyllos, D., Terzopoulou, D. (2012). Ανασκαφή Στρύμης (;). In: δινήεσσα, τιμητικός τόμος για την Κατερίνα Ρωμιοπούλου [diinessa, timitikos tomos gia tin Katerina Romiopoulou]. (eds. P. Adam-Veleni, K. Tzanavari). Thessaloniki, 141-156. Arrington, N. T., Terzopoulou, D., Tasaklaki, M., Hudson, N., Brellas, D., Bellas, G., Lawall, M., White, C., Baloukidis, D. (forthcoming). Molyvoti, Thrace, Archaeological Project: 2019 and 2022 Preliminary Report. – Hesperia. Arrington, N. T., Terzopoulou, D., Tasaklaki, M., Makris, G., Hudson, N. (2023). The Molyvoti, Thrace, Archaeological Project (MTAP): Discovering and Recording a Diachronic Landscape. In: Surveying Aegean Thrace in the Digital Era. Proceedings of the ArcGeoPerSa Workshop (HFRI-FM17-750) (eds. A. Avramidou – J. C. Donati). Komotini, 79-98. Arrington, N. T., Terzopoulou, D., Tasaklaki, M., Tartaron, T. (eds.) (forthcoming). A Trading Port in Aegean Thrace: The Molyvoti, Thrace, Archaeological Project (Ancient Stryme) 2013-2015, vol. I, Hesperia Supplement 54. Arrington, N. T., Terzopoulou, D., Tasaklaki, M., Weaverdyck, E. (2022). The Classical City on the Molyvoti Peninsula (Aegean Thrace): Landscape, Urban Development, and Economic Networks. In: The Riverlands of Aegean Thrace: Production, Consumption and Exploitation of the Natural and Cultural Landscape, XIXth ICCA, Archaeology and Economy in the Ancient World, 22-26 May 2018 (ed. E. Kefralidou). Cologne-Bonn, 373-394. Arrington, N. T., Terzopoulou, D., Tasaklaki, M. (forthcoming). Thrace: Houses at ancient Stryme. In: Routledge Handbook of Classical Houses and Households (ed. B. A. Ault). Arrington, N. T., Padgett, M. (2019). House, City, Country: Classical Fine Wares from the Molyvoti Peninsula (“Ancient Stryme”), Thrace. In: Classical Pottery of the Northern Aegean and its Periphery (480-323/300 B.C.), Proceedings of the International Archaeological Conference, Thessaloniki, May 17-20, 2017 (eds. E. Manakidou, A. Avramidou). Thessaloniki, 521-532. Arrington, N. T., Terzopoulou, D., Tasaklaki, M., Lawall, M., Brellas, D., White, C. (2016). Molyvoti, Thrace, Archaeological Project. 2013 Preliminary Report. – Hesperia, No. 85, 1-64. Baralis, A. (2008). The Chora Formation of the Greek Cities of Aegean Thrace. A Chronological Approach to the Colonization Process. In: Meetings of Cultures in the Black Sea Region: Between Conflict and Coexistence, Black Sea Studies 8 (eds. P. G. Bilde, J. H. Petersen). Aarhus, 101-130. Damyanov, M. (2015). The Greek Colonists. In: A Companion to Ancient Thrace (eds. J. Valeva, E. Nankov, D. Graninger). Maldet – Oxford, 295-307. Isaac, B. (1986). The Greek Settlements in Thrace until the Macedonian Conquest. Leiden. Karambinis, M. (2019). Urban Networks in Early Roman Macedonia and Aegean Thrace. In: Regional Urban Systems in the Roman World, 150 BCE – 250 CE, Mnemosyne Supplement 431 (eds. L. de Ligt, J. Bintliff). Leiden, 440-481. Loukopoulou, L. D., Psoma, S. (2008). Maroneia and Stryme Revisited: Some Problems of Historical Topography. In: Thrakika Zetemata I, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 58 (eds. L. D. Loukopoulou, S. Psoma). Athиnes, 55-86. May, J. M. (1965). The Coinage of Dikaia-by-Abdera, c. 540/35-476/5 B.C. - Numismatic Chronicle, No. 5, 1-25. Psoma, S., Karadima, C., Terzopoulou, D. (in coll. with M. Tasaklaki) (2008). The Coins from Maroneia and the Classical City at Molyvoti. A Contribution to the History of Aegean Thrace, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 62. Athens. Tasaklaki, M. (forthcoming A). Coins. In: A Trading Port in Aegean Thrace: The Molyvoti, Thrace, Archaeological Project (Ancient Stryme), 2013-2015 (eds. N. Arrington, D. Terzopoulou, M. Tasaklaki, T. T. Tartaron), Hesperia supplement 54. Tasaklaki, M. (forthcoming C). Aegean Thrace and the Ionian Material Koine. Imitations of the Ionian vases produced by local Workshops. In: Mimeseis Ionian cups Thrace between East and West, Mimesis, International colloquium on the Imitation in Ancient Thrace. In Memory of Prof. Olivier Picard (eds. A. R. Solas, I. Topalilov). Terzopoulou, D., Tasaklaki, M., Arrington, N. T. (2023). Stryme, A Thasian Polis on the Aegean Coast of Thrace. Space Organization and Domestic Architecture. In: The Ancient Greek City I: Domestic and Public Architecture in its Social and Political Context, Annual Meeting of the AIA, New Orleans, LA, January 6, 2023 (eds. A. G. Vlachopoulos, A. Gadolou). Athens, 17-32. Tiverios, M. (2008). Greek Colonisation of the Northern Aegean. In: Greek Colonisation: An Account of Greek Colonies and Other Settlements Overseas, ΙΙ. Mnemosyne Supplement 193 (ed. G. R. Tsetskhladze). Leiden – Boston, 1-154. Triantaphyllos, D. (2000). La nécropole de la colonie thasienne de Strymé. In: Pratique funéraire dans l’Europe des XIIe-IVe siucles av. J.-C., Actes du IIIe Colloque international d’Archéologie funéraire organize Tulcea, 15–20 septembre 1997. Tulcea, 87-104.