(untitled) (Научни известия „Наследство БГ“, 2025)
Развитието на социално-политическите системи в предмодерните времена преминава през различни етапи и един от тях културната антропология и етнологията маркират чрез термина „ранна държава“. По правило той се явява след т.нар. чийфдъм и предшества зрялата държава. На основата на различни изследвания са проследени редица съществени характеристики на този тип държавност. В него се откриват някои от по-старите (характерни за чийфдъма) форми на организация и власт, но са откроими редица от типичните за ранната държава специфики: ясно отграничим център на власт; наличие на административен апарат; способност да се налага чрез легитимно насилие определена политика от центъра към перифериите; поддържане от центъра на баланс между аристократи „по рождение“ и такива „по заслуги“ ит.н. Взети в целостта си, всички те придават по-голяма стабилност и трайност на този тип политическо организиране. Библиография: Гринин, Леонид. (2012). Ранние государства и их аналоги в политогенезе: типологии и сопоставительный анализ. In: Ранние формы политических систем. Составитель и ответственный редактор В. А. Попов. Сант Петербург, 2012, 9-98. Кардини, Франко. (1987). Истоки средневекового рыцарства. Москва. Кочакова, Н. В. (1995). Размышления по поводу раннего государства. In: Ранние формы политической организации: от первобытности к государственности. Москва, 153-164. Крадин, Николай. (1995). Вождество: современное состояние проблемы изучения. In: Ранние формы политической организации: От первобытности к государственности. Москва, 11-61. Хаяши, Такеши. (2004). The Role of Sedentary People in the Nomadic States: From the Xiongnu Empire to the Uigur Qaghanate. In: Урбанизация и номадизм в Центральной Азии: история и проблемы. Материалы Международной конференции. Алмати, 117-134. Bondarenko, Dmytrii, Leonid Grinin, Andrei Korotayev. (2002). Alternative Pathways of Social Evolution. – Social Evolution & History, no. 1, 54-79. Claessen, Henry J.M. (1978). The Early State: A Structural Approach. In: The Early State (eds. Henry J. M. Claessen, Peter Skalník). The Hague-Paris-New York, 533-596. Claessen, Henry J.M. (2008). Before The Early State and After: An Introduction. – Social Evolution & History no. 7/1, 4-18. Claessen, Henry J.M., Peter Skalník. (1978). The Early State: Models and Reality. In: The Early State (eds. Henry Claessen, Peter Skalník). The Hague-Paris-New York, 637-650. Claessen, Henry J.M., Peter Skalník. (1981). Ubi sumus? The Study of the State Conference in Retrospect. In: The Study of the State (eds. Henry J.M. Claessen, Peter Skalník). The Hague-Paris-New York, 469-510. Golden, Peter. (1980). Khazar Studies. An Historico-Philological Inquiry into the Origins of the Khazars. Vol. 1-2. Budapest. Golden, Peter. (1992). An Introduction to the History of the Turkic Peoples. Ethnogenesis and State-Formation in Medieval and Early Modern Eurasia and the Middle East. Wiesbaden. Kradin, Nikolai. (2013). Criteria of Complexity in Evolution: Cross-Cultural Study in Archaeology of Prehistory. – Social Evolution & History, no. 12/1, 2013, 28-50. Mauss, Marcel. (1950). Essai sur le don. Forme et raison de l’échanche dans les sociétés archaïques. Paris. Service, Elman. (1975). Origins of the State and Civilization: The Process of Cultural Evolution. New York. Stepanov, Tsvetelin. (2010). The Bulgars and the Steppe Empire in the Early Middle Ages: The Problem of the Others. Leiden-Boston. Wittfogel, Karl. (1957). Oriental Despotism. A Comparative Study of Total Power. New Haven, CT. Yoffee, Norman. (2005). Myths of the Archaic State. Evolution of the Earliest Cities, States, and Civilizations. New York.